Naslovnica Politika Komšić: Vrh Hrvatske je protiv onoga za šta su i sami glasali

Komšić: Vrh Hrvatske je protiv onoga za šta su i sami glasali

220
Željko Komšić

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pridružio se pozivu Odbora ministara Vijeća Evrope, za provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ubrzat će ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te omogućiti stjecanje statusa kandidata.

“Poziv Odbora ministara Vijeća Evrope jeste još jedan dokaz da EU ne odustaje od implementacije evropskih standarda u oblasti ljudskih prava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Svi politički faktori u Bosni i Hercegovini na temelju zajedničkog opredjeljenja Bosne i Hercegovine za evropski put, a potaknuti pozivom Odbora ministara Vijeća Evrope trebaju učiniti dodatne napore u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je jedini način da Bosna i Hercegovina krene putem političkog i ekonomskog prosperiteta.

Ovom prilikom, važno se podsjetiti i na zaključak Vijeća EU, u kojem se kaže da Bosna i Hercegovina treba garantovati jednakopravnost svih građana i ukloniti sve elemente diskriminacije, te se domaće bosanskohercegovačke vlasti pozivaju da ne čine bilo kakve političke ili zakonodavne korake koje bi bili u suprotnosti sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i temeljne slobode u predmetu ‘Sejdić-Finci’ i drugim vezanom presudama, za šta je svoj glas dala i susjedna Republika Hrvatska. Taj zaključak je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Sadašnje ponašanje državnog vrha Republike Hrvatske je u potpunoj suprotnosti sa stavovima Vijeća EU, za koje su i sami glasali. Sve ovo jasno govori, da Bosna i Hercegovina treba izmijeniti svoj politički sistem u onaj građanskog tipa ili koncepta, kako je to praksa u svim zemljama Evropske unije”, istakao je Komšić, prenosi Patria.

(StarMo)