Naslovnica BiH Komšić: Vojna vježba SAD i BiH važna iz dva razloga

Komšić: Vojna vježba SAD i BiH važna iz dva razloga

475

Glamoč — Danom za posjetioce i demonstracijom dijela operativnih sposobnosti pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) na terenu s bliskom zračnom podrškom dva aviona F-16 koja su navodili pripadnici OSBiH i medicinskom evakuacijom sa helikopterom UH-1H, danas je na vojnom poligonu “Glamoč”, uspješno je završena dvodnevna zajednička vježba oružanih snaga BiH i SAD-a pod nazivom “Bilateralna vježba”.

Prezentaciji uvježbanih sposobnosti i operativnih mogućnosti OSBiH prisustvovali su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general William Edwards, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, načelnik štaba EUFOR-a Sarajevo brigadni general Erno Baratha te visoki zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da vježba ima višestruki značaj za BiH.

– Ova vježba je značajna iz dva razloga. Prvi razlog zbog saradnje BiH i SAD i drugi što su naše oružane snage pokazale da su spremne da izvedu složenu vojnu operaciju. Naše pripadnike očekuju misije u svijetu zbog čega je značajno da budu spremni da odgovore na sve zadatke na pravi način – rekao je Komšić.

U protekla dva dana realizovana je vježba na poligonu “Glamoč” gdje se odvijao terenski dio vježbe u kojem je učestovala Bataljonska grupa lake pješadije s upotrebom helikoptera OSBiH za medicinsku evakuaciju i uz kompjutersku podršku iz Centra za borbenu simulaciju Manjača. Podršku snagama na terenu pružili su pripadnici američkih zračnih snaga sa dva aviona F-16 koje su navodili specijalisti za novođenje i kontrolu zračnog prostora.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izrazio je zadovoljstvo demonstracijom operativnih sposobnosti kao i činjenicom da se nastavlja uspješna saradnja sa Oružanim snagama SAD-a.

foto: Fena

– Ovo je vrlo realan element koji može zadesiti naše vojnike u misijama, a to je da moraju pozvati vazdušnu podršku. Danas smo vidjeli da sredstva veze koja koriste pripadnici OS BiH potpuno su sinhronizovana sa sredstvima koja koriste NATO vojnici, pomoću koje su naši pripadnici pozvali zračnu podršku F-16 aviona. OS SAD-a su nas podržale u realizaciji ove vježbe kao što nas podržavaju već dugi niz godina. Nadam se da će se ta uspješna saradnja nastaviti, i u narednom periodu i biti još veća – istakao je Podžić.

Zajednička vježba BiH i SAD-a, uz učešće borbenih aviona, je prva te vrste gdje su se uspješno integrisala zrakoplovna sredstva sa kopnenim snagama. Tokom vježbe, realizovala je dopuna goriva F-16 aviona u zraku, koja je omogućila nesmetanu realizaciju vježbe.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović istakao je da oružane snage SAD-a i BiH rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti, te nastavku uspješne bilateralne saradnje.

– Ova saradnja svakim danom napreduje i ovo je samo uvertira u ono što nas čeka 2021. godine u velikoj vježbi koja će prvi put biti održana u BiH, gdje će učestvovati više od 1.000 pripadnika OS BiH i SAD-a – izjavio je Mašović.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general William J. Edwards pohvalio je OSBiH za odličnu realizaciju vojne vježbe, te je naglasio da ovakve vježbe doprinose postizanju interoperabilnosti OSBiH sa NATO snagama.

– NATO štab Sarajevo ostaje posvećen naporima da pomaže napredak OS BiH i povećanje sposobnosti njihovih pripadnika – poručio je komandant NATO štaba Sarajevo general Edwards.

Vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto zahvalio se OSBiH na organizaciji vježbe.

– Značajan trud je uložen u planiranje i realizaciju ove vježbe OSBiH i američke vojske u Evropi. Ovo označava značajan napredak OS BiH u ispunjavanju jednih od ciljeva NATO partnerstva – naglasio je vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto.

U vojnoj vježbi OSBiH i SAD-a koja doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu učestvovalo je 280 vojnih lica, uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera zaštite od pandemije “COVID-19”, navodi se u saopćenju iz Ministarstva odbrane BiH, a prenose bh. portali, koji se pozivaju na agenciju Fena.

(StarMo)