Naslovnica BiH Komšić u UN: Susjedi povremeno unose nemir u BiH

Komšić u UN: Susjedi povremeno unose nemir u BiH

247
Željko Komšić

New York — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izjavio da Bosna i Hercegovina “aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju sigurnosti u regionu”.

“Bilateralni odnosi BiH i naših susjednih država nalaze se u samom vrhu prioriteta vanjske politike, na osnovnu čega bi trebalo proizaći stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi BiH sa susjednim državama dоbri i intenzivni. Međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar BiH, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa” – naveo je Komšić.

Govoreći o euro-atlantskim integracijama u zemlji naglasio je da su potrebne „one reforme u kojima se zahtijeva izbacivanje i poništavanije postojeće sistemske diskriminacije građana BiH“.

“To je , nažalost, utvrđeno u određenim odredbama Ustava BiH ali isto tako i u odredbama različitih zakonskih akata, u čemu će BiH morati proći proces sazrijevanja kako bi došla na takav politički nivo da se takve, neophodne reforme mogu provesti bez većih društveno-političkih naprezanja” – podvukao je.

(StarMo)