Naslovnica Izdvojeno Komšić u SAD: Puna podrška članstvu BiH u NATO i EU

Komšić u SAD: Puna podrška članstvu BiH u NATO i EU

518

Sarajevo/Washington — Predstavnici američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta pozdravili su tokom susreta u Washingtonu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, dogovor članova Predsjedništva o formiranju vlasti u BiH i usvajanju Programa reformi za koji se nadaju da će uskoro biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu.

Kako je saopšteno iz Komšićevog kabineta, razgovarano je o daljim aktivnostima BiH na NATO putu, o odnosima sa Evropskom unijom, provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini.

“Tokom razgovora konstatovana je potpuna podrška Sjedinjenih Američkih Država NATO putu Bosne i Hercegovine, odnosno podrška punopravnom članstvu BiH i u NATO-u i u Evropskoj uniji,” navodi se u saopštenju, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Komšić ocijenio je dogovor o formiranju vlasti i dostavljanje Programa reformi u sjedište NATO-a kao izuzetno pozitivan pomak, te da se EU integracije BiH trebaju nastaviti bez obzira na aktuelni odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

Kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH, Komšić je istakao da u Evrpskoj uniji, nažalost, postoje dupli standardi, te da “jedna od zemalja Evropske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima”.

On je istakao da se povratak osoba sa stranih ratišta u BiH drži pod strogom kontrolom, te da domaće sigurnosne agencije u saradnji sa partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja kontrolišu situaciju. “Takođe je istakao da nema promjena kada je u pitanju rizik od terorističkih prijetnji, kao i to da bh. pravosuđe po navedenom pitanju dobro radi svoj posao”, dodaje se u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

On se susreo sa sa Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za evropske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD, te sa predstavnicima State Departmenta Philipom Reekerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i azijske poslove, glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmerom.

(StarMo)