Naslovnica BiH Komšić: U dokumentu je napisano sve što treba

Komšić: U dokumentu je napisano sve što treba

405
Željko Komšić

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je danas kako će dokument ‘Program reformi BiH’, u vezi s kojim je postignut dogovor u sklopu Predsjedništva BiH, biti upućen u sjedište NATO-a u Briselu nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

Komentirajući novinarske upite u vezi tim i rokom u kojem će javnost biti upoznata o sadržaju spomenutog dokumenta, Komšić je kazao kako nema nikakvog razloga da taj dokument ne bude objavljen, ali da nije uredu da ‘cirkulira’ u javnosti prije nego što bude upućen u sjedište NATO-a.

Precizirao je kako taj dokument ima sve oblasti koje ima Godišnji nacionalni program (ANP), ali da se drukčije zove, te da je realno postavljen i nije pretenciozan, na način da je u njemu napisano sve što treba, a da se to ne može realizirati u toku jedne godine.

“Tu nema nikakve tajne. Riječ je, jedostavno, o jednoj vrsti dogovora koji je postignut da se taj program dostavi u sjedište NATO-a u Briselu i, po meni, nema nikakvog razloga da on ne bude objelodanjen”, poručio je Komšić s današnje svečanosti u povodu obilježavanja predstojećeg Dana i 14. godišnjice OSBiH, navodeći kako je druga stvar to što bi neko htio da taj dokument koristi za političke obračune.

Upitan da prokomentira nedavnu posjetu predsjednice R Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u svjetlu njene predizborne kampanje, Komšić je kazao da želi biti suzdržan.

“Sve što kažem, zapravo, koristit će se u predsjedničkoj kampanji u Republici Hrvatskoj i zato pokušavam biti suzdržan”, precizirao je, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je kako to što predsjednica Grabar-Kitarović radi predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH, „ne zbog toga što ona dolazi ovdje po glasove, mada je i to diskutabilno, nego zbog svih izjava koje daje”.

“Nažalost, nije to ništa novo u odnosu na naše dvije zemlje”, zaključio je Komšić, izražavajući nadu da će to prestati okončanjem predsjedničke kampanje, odnosno izborom novog predsjednika ili predsjednice R Hrvatske.

(StarMo)