Naslovnica Politika Komšić: U BiH će uvijek biti mjesta za sve

Komšić: U BiH će uvijek biti mjesta za sve

350
Željko Komšić

Sarajevo — Bosna i Hercegovina u nedjelju će proslaviti 28. godišnjicu od kada je stekla nezavisnost, a tim povodom predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović organizirali su večeras svečani prijem u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu.

Okupljenima na svečanosti, organiziranoj u znak obilježavanja dana kada su građani BiH odlučili živjeti u suverenoj i nezavisnoj BiH, obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao da se večeras svi s ponosom prisjećaju 1. marta kao dana stjecanja nezavisnosti države BiH.

“Dana kada su građani BiH koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom BiH i time stvorili preduvjete za njeno međunarodno priznanje”, podsjetio je Komšić.

Napomenuo je da je u periodu koji je nakon toga uslijedio, BiH pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost, a oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet i u tome su uspjeli.

Dodao je da niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu, niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali su se za isto ono za šta se zalažu i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve.

Takvu državu, kazao je Komšić, željela je i sada želi većina bh. građana, ali je potrebno na zreo način suprotstaviti se svim pokušajima podjela koje se nameću bile one političke, stranačke ili ideološke.

“Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države BiH, ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka, tim mojim sugrađanima je iskrena, kratka i jasna. Ovo je i vaša zemlja. Niko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama”, pozvao je Komšić, prenose bh. portali.

Izrazio je nadu da je sve ono što se događa proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, ipak samo loša gluma, loš odabir metoda u političkom djelovanju, izražavajući uvjerenje da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe.

Ocijenio je da je pred građanima, društvom i državom ispunjavanje brojnih uvjeta da bi se približili sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u vanjskopolitičkim prioritetima.

“Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična, normalna, mirna i sigurna zemlja. Svim građanima čestitam 1. mart Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Svečanosti u Predsjedništvu odazvao se veliki broj zvanica među kojima su bili predstavnici državnih i federalnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog i vojno diplomatskog kora, te brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH.

(StarMo)