Naslovnica Politika Komšić: Slike koje dolaze iz CG govore o kakvoj je politici riječ

Komšić: Slike koje dolaze iz CG govore o kakvoj je politici riječ

240
Željko Komšić

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić Komšić je, komentarišći dešavanja nakon izbora u Crnoj Gori, izrazio nadu da će se situacija stabilizirati do vremena kada se formira vlast u toj državi, ali da slike koje u protekla dva dana dolaze govore o kakvoj je politici riječ.

Kazao je da treba biti mudar i oprezan, jer, ‘đavo kada zaigra, onda je obično kasno’, a, po njegovim riječima, živa su sjećanja na rat u BiH – zašto je on vođen i ko ga je vodio, ko je napadao, a ko se branio.

– Sve što smo mislili da se više ne može ponoviti i dogoditi, pokazalo se to u punoj snazi u protekla dva dana u Crnoj Gori. To nije demokratija. Dešavanja na sjeveru Crne Gore, napadi na Bošnjake, najočitije govori o čemu se tu radi – rekao je Komšić u izjavi za medije, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodao je, kako je to slično kao i 1990-1992.godine na prostoru BiH, te da je “dosta ljudi olako shvatalo priču, čak i oni u Sarajevu”.

Zapitao se šta je cijeli koncept agresivnog šovinizma i agresivnog fašizma koji može cijelu regiju gurnuti u pravcu koji može biti loš i tragičan.

Da li ja, dodao je, reagiram kao neko ko se opekao pa puše na hladno, ali sa mojim životnim iskustvom i političkim znanjem, bojim se da ovaj put ne griješim.

– Treba biti oprezan, treba biti pametan. Ljude u Sarajevu pozivam da dobro razmisle o čemu se radi u regiji, da suspregnu lične, materijalne i političke interese. Ovdje se igra malo drugačija i politička, možda i geopolitička igra. Valja biti mudar, a sve da naša djeca ne prolaze ono što smo mi prolazili, brojali poginule koji su dali svoje živote za slobodu – poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

(StarMo)