Naslovnica BiH Komšić se nada da će Dodikove izjave biti osuđene…

Komšić se nada da će Dodikove izjave biti osuđene…

265

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da se nada da će međunarodna zajednica “osuditi posljednje špekulacije Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske”.

– Poruke od strane gospodina Dodika o proglašenju nezavisnosti entiteta RS i formiranju paraentiteta takozvane Herceg Bosne, u suprotnosti su sa Dejtonskim sporazumom, te značajno narušavaju mir i stabilnost u regionu. Nadam se da će predstavnici međunarodne zajednice u BiH osuditi takve najave, koje bih ovom prilikom nazvao i špekulacijama i bespotrebnim dizanjem tenzija, iako nisam siguran da se samo radi o špekulacijama i dizanju tenzija – rekao je Komšić za Fenu.

Komšić je reagirao na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da “treba ubrzati miran razlaz u BiH i da vjeruje da će brzo doći to vrijeme”, te ocijenio da bi Republika Srpska kao nezavisna država “sigurno imala bolji standard”.

Dodik je istakao da “ne vjeruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države”.

 

(StarMo)