Naslovnica Region Komšić “razumije” Đukanovića i “postupio bi isto”

Komšić “razumije” Đukanovića i “postupio bi isto”

511
Željko Komšić

Podgorica/Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je, u emisiji “Teleskopija” na Radio-televiziji Crne Gore, da “razumije odluku predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića da ne posjeti Sarajevo”, navodeći da bi u takvoj situaciji “isto postupio”.

Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore našoj zemlji. Za posjetu Đukanovića glasali su Komšić i Šefik Džaferović, dok je član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv.

U međuvremenu je Đukanović saopćio da neće posjetiti Sarajevo i da je potez Dodika dio nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

“Nažalost, zbog nekih naših, potpuno besmislenih razmirica u Bosni i Hercegovini i stava Dodikovog, mog i gospodina Džaferovića ovdje u Predsjedništvu BiH, nije došlo do realizacije te posjete”, kazao je Komšić za RTCG.

Dodao je da je to apsurdno, budući da je Dodik, u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, odlučio prvi uputiti poziv Đukanoviću.

“Sada, kada smo odredili datum, on se tome usprotivio, zbog, koliko sam ja mogao da vidim, dešavanja u Crnoj Gori, odnosa Beograda, Banje Luke prema tim dešavanjima, što je prema meni apsurdno, nepromišljeno i nadam se da neće ostaviti traga na odnose Crne Gore i BiH, koji su do sada bili odlični”, kazao je Komšić za TVCG.

(StarMo)