Naslovnica Politika Komšić: Potrebno je ambasadi Ruske Federacije skrenuti pažnju na…

Komšić: Potrebno je ambasadi Ruske Federacije skrenuti pažnju na…

362
Željko Komšić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Člana Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je povodom saopćenja Ambasade Ruske Federacije o Komisiji za saradnju i odnosima između BiH i NATO-a.

Prije svega, potrebno je ambasadi Ruske Federacije skrenuti pažnju na niz činjenica utemeljenih na odlukama institucija Bosne i Hercegovine, odlukama koje bi ambasada Ruske Federacije morala poštovati, pogotovo kada imamo davno izražen stav Rusije o poštivanju odluka institucija Bosne i Hercegovine – navodi Komšić.

Dakle, podsjeća on, Bosna i Hercegovina podnijela je zvaničan zahtjev za učešće u MAP-u ili Akcionom plan za članstvo u NATO-u, još 2009. godine u skladu s odlukom tadašnje saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koju je potpisao član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Naredne, 2010. godine, a na NATO zasjedanju u Talinu, Bosna i Hercegovina je pozvana u MAP, gdje je postavljen uslov – upisivanje nepokretne vojne imovine. Taj je uvjet skinut na zasjedanju NATO-a, od 5. decembra 2018. godine, kada je Bosna i Hercegovina pozvana da učestvuje u MAP-u.

– Podsjetio bih da je MAP, NATO-ov plan, namijenjen za zemlje koje imaju aspiracije za članstvo, započet 1999. godine, s ciljem pripremanja tih zemalja aspirantica za članstvo u NATO. Taj su put prošle Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija – navodi Komšić.

Dodaje da je, sa svoje strane, Bosna i Hercegovina svoje učešće u MAP-u započela dostavljanjem prvog Programa reformi, donesenog novembra 2019. godine, koji je odmah dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

Podsjeća da je priprema toga Programa reformi trajala mjesecima, kako bi se dostavio adekvatan i prihvatljiv Program.

(StarMo)