Naslovnica BiH Komšić: Pokušaji miješanja susjeda u unutrašnja pitanja BiH

Komšić: Pokušaji miješanja susjeda u unutrašnja pitanja BiH

302
Željko Komšić

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je da se pitanje dostavljanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, “koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO)”.

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Komšić se osvrnuo na nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) na koju su reagirali i međunarodni dužnosnici jasno kazavši da se politički ciljevi iz tog dokumenta “nikako ne mogu dovoditi u istu ravan s najavama o odcjepljenju”.

Budući da su visoki dužnosnici iz regije reagirali na tu deklaraciju, Komšić je kazao da su “stalno prisutni pokušaji zvaničnog Zagreba i Beograda u miješanje u unutrašnje stvari BiH”, što je po njemu pogrešno.

“O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivat će se u Bosni i Hercegovini, a oni koji nam žele dobro trebali bi se skloniti i pustiti nas na miru i mi ćemo se dogovoriti” – istaknuo je Komšić.

Govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona napomenuo je da će do toga morati doći kako bi se uskladio s presudama Evropskog suda za ljudska prava, no kada je u pitanju institut prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta, Komšić smatra da je to krupno pitanje raspuštanja parlamenta potrebno riješiti u Ustavu.

(StarMo)