Naslovnica Izdvojeno Komšić: Opasnije je Bosnu ostaviti van NATO-a

Komšić: Opasnije je Bosnu ostaviti van NATO-a

911

Sarajevo — Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je u intervjuu za britanski magazin The Economist iznio tvrdnje o Bosni i Hercegovini kazavši kako je zemlja “tempirana bomba” koja kuca tik uz Hrvatsku, odnosno granicu EU.

U odgovoru na ove Macronove tvrdnje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je za ugledni The Financial Times je kazao da je “daleko opasniji po Bosnu od povratka džihadista sigurnosni rizik da BiH ostane izvan euroatlantskog prostora i članstva u NATO-u”, prenosi Patria.

Macrona je BiH nazvao “tempiranom bombom” zbog povratka učesnika na stranim ratištima.

Željko Komšić, Hrvat koji trenutno predsjedava tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, je odgovorio za Financial Times da njegova zemlja nije iskusila nikakve probleme “s malim brojem stranih ratnika” koji se vraćaju u BiH.

Veće zemlje kao Francuska se suočavaju sa svojim problemima “raznih vrsta ekstremističkih ideologija i grupa”, dodao je.

Daleko opasniji problem za BiH od džihadista povratnika je “sigurnosni rizik ostavljanja BiH van euroatlanskog prostora i članstva u NATO-u”, poručio je Komšić.

(StarMo)