Naslovnica Politika Komšić: Ohrabrujuće poruke iz Rezolucije Zelenih

Komšić: Ohrabrujuće poruke iz Rezolucije Zelenih

100
Željko Komšić - DF

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je danas Rezoluciju koju su usvojili Evropski Zeleni na 34. sjednici Vijeća ove stranke u kojoj su, kako je rekao Komšić, “dali podršku u izgradnji Bosne i Hercegovine kao građanske i multietničke države”.

“Riječ je o ohrabrujućoj poruci pred nastavak borbe za jednaka prava svih građana naše domovine“, istakao je Komšić.

Evropski Zeleni su u subotu usvojili Rezoluciju, kojom se, između ostalog, od Evropske unije traži nametanje sankcija predsjedniku SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Također, u Rezoluciji se navodi kako ne smije biti promjena granica na prostoru Zapadnog Balkana.

Vijest o usvojenoj Rezoluciji je podijelio i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

Dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH:

-Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

-Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

-EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

(StarMo)