Naslovnica Politika Komšić o komemoraciji Radiću: To je civilizacijski sumrak…

Komšić o komemoraciji Radiću: To je civilizacijski sumrak…

471
foto: Facebook

Sarajevo — Komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću koja je održana jučer u Domu Stjepana Kosače prisustvovali su, prema medijskim objavama, i predstavnici HDZ-a u vlasti u Hercegovačko-neretvankog kantona.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naveo je da “kontinuirano slavljenje ratnih zločinaca i monstruma poput Radića od strane HDZ-a, pokazatelj je zašto se prema takvoj politici mora biti nepopustljiv”.

“To je civilizacijski sumrak u kojeg pokušavaju da odvedu hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Uvjeren da se većinski dio hrvatskog naroda u BiH zgražava njihovih postupaka”, poručio je u izjavi za javnost član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, prenosi televizija N1.

Radić, koji je ubijen u ponedjeljak u Mostaru, je 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru “Vojno” kod Mostara.

Iz zatvora je trebalo da izađe tek 2027. godine, ali je u obnovljenom postupku pred Županijskim sudom u Zagrebu presuda doneta u BiH preinačena u kaznu od 12 i po godina, pa je Radić izašao na slobodu.

Mediji u BiH su objavili da je logor “Vojno” bio jedan od najstrašnijih u logorskom sistemu tzv. Herceg-Bosne, a da je u njemu Radić bio “gospodar života i smrti”.

Navodi se da je kroz logor prošlo oko 800 osoba, a da je bio specifičan jer je u njemu bilo zatočeno, i na razne načine mučeno, oko 80 žena i dece.

(StarMo)