Naslovnica Izdvojeno Komšić o Dodiku: Daje “neumjesne komentare”…

Komšić o Dodiku: Daje “neumjesne komentare”…

471
Željko Komšić

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osvrnuo se na nedavnu izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva iz RS koji je kritkovao pristup EU prma Bosni i Hercegovini, te kazao da “može nikada više ne bi ništa uzeo od EU”.

– To sigurno nije stav institucija Bosne i Hercegovine. Umjesto da se zahvali na pomoći koja stiže iz Evropske unije, Dodik daje neumjesne komentare, dok s druge strane u javnosti preuveličava poteze nekih drugih. Nije pristojno omalovažavati pomoć koja vam se upućuje pogotovo zbog toga što se ovdje radi o milionima maraka. Međutim, takva ofanzivna politika prema EU koja vam pomaže, i podrška totalitarnim režimima, pojašnjava i razloge brojnih blokada na euroatlanskom putu BiH – kazao je Komšić.

Inače, Komšić je danas izrazio zahvalnost za pomoć evropskom komesaru za proširenje Olivera Varhelyia i institucijama Evropske unije, nakon što je Varhelyi danas najavio novu pomoć EU Bosni i Hercegovini.

Radi se o paketu makrofinansijske pomoći kao podršku za ukupno deset zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

– Želim prije svega izraziti zahvalnost komesaru Varhelyiju, i institucijama Evropske unije. Pomoć koja će biti upućena od iznimne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv koronavirusa i ekonomskih posljedica koje pandemija proizvodi – kazao je Komšić za Fenu.

(StarMo)