Naslovnica Politika Komšić: Netačni navodi agencija HINA i SRNA

Komšić: Netačni navodi agencija HINA i SRNA

313

Sarajevo — Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića želi informirati javnost o netačnim i selektivnim navodima Hrvatske informativne agencije (HINA) i Novinske agencije Republike Srpske (SRNA), a u vezi sa priopćenjem iz Ureda člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a pod naslovom: “Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku s Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida”.

Kako navode iz Ureda, informirajući o pomenutom sastanku, Hrvatska informativna agencija (HINA) “dezinformirala je javnost”, plasirajući naslov sljedećeg sadržaja: “Komšić pred dužnosnikom UN-a izjavio da Hrvatska niječe genocid počinjen u NDH”.

Uvidom u priopćenje iz Ureda člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, jasno se može vidjeti da je HINA dezinformirala javnost – tvrde iz Komšićevog ureda.

Navode da u priopćenju eskplicitno stoji sljedeće: “Predsjedatelj Komšić je istakao apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH.”

“Potpuno je netačan i neprofesionalan naslov HINA-e u kojem se iznosi tvrdnja da je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da Hrvatska niječe genocid počinjen u NDH. U priopćenju stoji da se “u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”. Profesionalnom i odgovornom novinaru i uredniku ne treba posebno objašnjavati da javno i političko djelovanje pojedinaca ne reprezentira stav i odnos države Hrvatske prema navedenom pitanju, kako to HINA sugerira, pa prema tome, iznad pomenuta Komšićeva ocjena ne može se dovoditi u vezu sa stavom države Republike Hrvatske prema genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima za vrijeme NDH, jer je u priopćenju eksplicitno naglašeno da “pojedinci (koji nisu država) negiraju zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”, – stoji u saopćenju.

Stoga, naslov HINA-e jeste neprofesionalan i senzacionalistički, prenose bh. portali.

Također navode kako je novinska agencija Republike Srpske (SRNA), također informirajući o istom priopćenju, u svojoj vijesti pod naslovom: “Komšić: Neprihvatljivo negiranje genocida”, potpuno, “a iz profesionalno neobjašnjivih razloga” izostavila sljedeći dio saopćenja: “ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”.

Navode da SRNA u svojoj vijesti selektivno informira javnost, putem isticanja sljedećeg: U priopćenju iz Predsjedništva BiH se navodi da je Komšić tokom susreta u New Yorku rekao da se u Republici Srpskoj “institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju”.

Ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda smatra da je SRNA selektivno prenijela priopćenje iz profesionalno neobjašnjivih, ali politički objašnjivih razloga – iz istih onih neprofesionalnih razloga kako je to učinila i HINA.

Za razliku od nekih drugih ureda, Ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nema u praksi demantirati izjave predsjednika Komšića. To ne činimo ni putem ovog priopćenja. Želimo jedino istaći da neprofesionalno, senzacionalističko i politički objeno novinarstvo ne doprinosi suočavanju sa genocidom i posljedicama genocida.

U tome smislu, Ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda poziva Hrvatsku informativnu agenciju i Novinsku agenciju Republike Srpske da uzmu učešće u UN-ovom projektu prevencije genocida, te obnove svoj profesionalni kredibilitet, jer uloga medija je veoma značajna u tome procesu – stoji u saopćenju Komšićevog ureda.

(StarMo)