Naslovnica Politika Komšić: Ne odustajem od NATO puta BiH

Komšić: Ne odustajem od NATO puta BiH

284

Sarajevo/New York — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u New Yorku sa Markom Rutteom, premijerom Kraljevine Holandije i sa premijerom Estonije Juriom Ratasom.

Sagovornici su razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i Kraljevini Holandiji, ocijenivši bilateralnu i prijateljsku saradnju dviju zemalja izuzetno dobrom.

Predsjedavajući Komšić upoznao je premijera Ruttea sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, te naglasio da on ni pod koju cijenu neće odustati od NATO puta Bosne i Hercegovine, jer bi to bilo igranje sa budućnosti zemlje i njenih građana.

Premijer Rutte je u razgovoru sa predsjedavajućim Komšićem naglasio spremnost Kraljevine Holandije da pomogne Bosni Hercegovini na njenom putu ka euroatlanskim integracijama, prenosi Patria.

Sagovornici su konstatovali da postoji prostor za unapređenje odnosa BiH i Kraljevine Holandije, naročito na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku i sa Juriom Ratasom, premijerom Republike Estonije. Tokom susreta razgovarano je o bilateralnim i političkim odnosima dviju zemalja.

Predsjedavajući Komšić upoznao je premijera Ratasa o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i razlozima zastoja formiranja vlasti u našoj zemlji. S obzirom na to da je Estonija trenutno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a (VS UN), predsjedavajući Komšić ponudio je premijeru Ratasu iskustvo Bosne i Hercegovine i savjete koje je naša zemlja stekla tokom procesa pristupanja članstvu VS UN-a.

Premijer Ratas se zahvalio predsjedavajućem Komšiću na podršci, te Bosni i Hercegovini ponudio iskustva i savjete koje su oni stekli iz oblasti digitalnih tehnologija. Naime, Estonija, kao zemlja članica Evropske unije i zemlja sa 1.3

miliona stanovnika, lider je u korištenju digitalnih tehnologija. Posebno je istakao to da je estonsko društvo u potpunosti digitalizovano, što uključuje e- vladu, izborni proces, školstvo i slično. Iz tog razloga je naglasio da je cyber

sigurnost najvažniji faktor u društvu koje je bazirano na digitalnim tehnologijama.

Premijer Ratas takođe je istakao čvrstu podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini i njenom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji. U cilju jačanja prijateljskih i ekonomskih odnosa dviju zemalja, predsjedavajući Komšić pozvao je premijera Estonije i njegove saradnike u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

(StarMo)