Naslovnica Izdvojeno Komšić Macronu: Velika uznemirenost u BiH

Komšić Macronu: Velika uznemirenost u BiH

317
Željko Komšić

Sarajevo/Pariz — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya, boravi u Parizu gdje prisustvuje Drugom pariškom forumu.

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron dočekao je sinoć predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Komšić je u javljanju za Al Jazzeru kazao da je iskoristio priliku i sinoć se mimo diplomatskog ponašanja duže zadržao na crvenom tepihu, jer je rekao Macronu da je njegova rečenica izgovorena u Economistu izazvala dosta uznemirenosti u BiH, prenosi Patria.

“Rekao sam mu da francuski ambasador u Sarajevu ima precizne podatke, a i direktno smo mu poslali podatke na kabinet. Macron je rekao da se slaže sa mnom da se mora o tome posebno dogovarati. Ostaje mogućnost da se kasnije bilo gdje susretnemo i razgovaramo o tome”, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić je napomenuo da priču o terorizmu u BiH najčešće se čuju iz prijateljskih nam susjednih zemalja.

Inače, francuski predsjednik Emmanuel Macron Bosnu i Hercegovinu nazvao tempiranom bombom koja se suočava s problemom povratnika džihadista.

“To pitanje se prvo pojavilo od predsjednice Hrvatske. Ne znam da li je pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici Hrvatske u bilaterali koriste. Imamo precizne podatke koje smo skupljali sa zemljama partnerima i sigurnosnim službama. BiH je tu po ocjenama vrlo pouzdan saveznik i saradnik i naše službe po tom pitanju vrlo dobro rade. Nešto manje od 300 bh. državljana bilo je na ratištu u Sriji, 98 je poginulo”, kazao je Komšić.

(StarMo)