Naslovnica Politika Komšić: Krivična prijava zbog formiranja parainstitucije

Komšić: Krivična prijava zbog formiranja parainstitucije

115
Željko Komšić

Sarajevo — “Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog pokušaja nezakonitog razvlašćivanja državne Agencije za lijekove i formiranja parainstitucije u vidu Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS”, rečeno je za televiziju N1 iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Podsjećanja radi, posebna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska počela je danas u Banja Luci, a poslanici će po hitnom postupku razmatrati zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojim je previđeno osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Ovim zakonom osniva se agencija “kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini” u RS. Predviđeno je da sjedište agencije bude u Banja Luci, a da u svom sastavu ima kontrolnu laboratoriju i glavnu kancelariju za farmakovigilansu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a u septembru je zatražilo informacije od zdravstvenih ustanova o kiseoniku i dobavljačima i utvrdilo da sve bolnice i JZU UKC RS nabavljaju kisik od dobavljača koji nemaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za obavljanje prometa na veliko lijeka ili dozvolu za proizvodnju lijeka – medicinskog gasa.

(StarMo)