Naslovnica Izdvojeno Komšić kod pape: Članstvo u EU i NATO jedino rješenje

Komšić kod pape: Članstvo u EU i NATO jedino rješenje

493

Rim — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog oca pape Franje, a nakon toga sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić upoznao je papu Franju s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o odnosima Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, podsticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, predsjedavajući Komšić poklonio je papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijin-dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Predsjedavajući Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolin dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je predsjedavajući Komšić potpisao u prethodnom mandatu 2007. godine. Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a posebno mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića sa državnim sekretrom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinоm prisustvovao je i mons. Miroslaw Wachowski.

(StarMo)