Naslovnica Politika Komšić je obavijestio Lajčaka…

Komšić je obavijestio Lajčaka…

239
Željko Komšić

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana (EUSR) Miroslav Lajčak, obavili su danas telefonski razgovor.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji u vezi s pandemijom COVID-19 virusa i pomoći koju Evropska unija namjerava uputiti prema Bosni i Hercegovini. Posebno je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Bilo je riječi i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine na način da treba implementirati svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, što predstavlja temelj za sticanje kandidatskog statusa.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obavijestio je specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, da je svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za njega prihvatljivo, jer se na taj način mogu obaviti neophodne reforme u Bosni i Hercegovini, što bi našu zemlju učinilo kredibilnim aspirantom za kandidatski status i otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u okviru važećih pregovaračkih poglavlja.

U tom pogledu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je i odgovarajuće zaključke, da kao tijelo koje je uime Bosne i Hercegovine uputilo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, a nešto kasnije i dostavilo odgovore na upitnik Evropske komisije, u okviru svojih ustavnih nadležnosti bude koordinator svih aktivnosti na implementaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)