Naslovnica BiH Komšić izdao “instrukciju”: Ne ići na dodjelu Nobelove nagrade

Komšić izdao “instrukciju”: Ne ići na dodjelu Nobelove nagrade

420
Željko Komšić

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izdao je “instrukciju” uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da ne prisustvuju sutrašnjoj dodjeli Nobelove nagrade, zbog književnika Petera Handkea koji negira genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici nad stanovnicima zaštićene zone Ujedinjenih naroda.

“Ovim putem vas informiramo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine”, piše u dopisu koji je iz Komšićevog ureda danas upućen Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švedskoj.

Ceremonija dodjele Nobelovih nagrada u Štokholmu bit će održana sutra. Nobelovu nagradu za književnost trebao bi primiti i kontroverzni austrijski književnik Peter Handke.

Dodjeli Nobelove nagrade neće prisustvovati Hrvatska, Kosovo, Albanija i Turska, najavili su danas iz njihovih ambasada u Štokholmu.

U međuvremenu novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta zatražili su u Štokholmu da austrijskom autoru Peteru Handkeu bude oduzeta Nobelova nagrada za književnost, zbog negiranja genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Novinari i akademici okupili su se u zgradi ABF-a u Štokholmu.

Među njima su, između ostalih, bili; Alida Bremer, njemački pisac hrvatskih korijena, njemačka i francuska novinarka Elke Schmitter i Florence Hartmann, američki novinar Roy Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, švedska novinarka Christina Doctare, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banja Luka.

(StarMo)