Naslovnica BiH Komšić i Džaferović u Kabulu

Komšić i Džaferović u Kabulu

401

Kabul — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Komšić i Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palači u Kabulu uz najviše državne počasti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informirali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u NATO misiji “Odlučna podrška“ i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Također, upoznao je članove Predsjedništva BiH s aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada.

Iskazan je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka s predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva BiH sastali su se s generalom Gilesom Hillom, zamjenikom zapovjednika misiје “Оdlučnа podrška“. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije “Odlučna podrška“ za 2020. godinu.

General Hill je zahvalio za učešće BiH u misiji “Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga BiH za njihov doprinos misiji, te posebice ističući njihov profesionalizam i predanost.

(StarMo)