Naslovnica BiH Komšić i Džaferović obilježili Dan grada Sarajeva

Komšić i Džaferović obilježili Dan grada Sarajeva

468
foto: RSE/Fena

Sarajevo — Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović položili su, u utorak 6. aprila, cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra povodom obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja grada Sarajeva od fašističke okupacije i Dana grada Sarajeva.

Na taj dan 1941. Sarajevo su prvi put bombardovale vojne snage nacističke Njemačke (Wermacht). Na isti dan 1945. jugoslovenske partizanske jedinice oslobodile su grad od fašističkog okupatora, a 6. aprila 1992. počela je opsada grada od strane bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, koja je trajala 44 mjeseca.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da se antifašistički duh Sarajeva iskazao i u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu, pri čemu je Sarajevo pokazalo da ima hrabrosti da se odupre svima koji su nosili civilizacijsko zlo.

„Mi smo to osjećali na svojoj koži, ali to nije bilo usmjereno samo protiv nas već protiv cijelog jednog sistema vrijednosti koji priliči slobodnom čovjeku“, rekao je Komšić, prenio je Radio Slobodna Evropa.

On je naglasio da je ljudska i moralna obaveza da na taj dan oda počast svima koji su dali svoje živote da Sarajevo ostane slobodan grad, “uprkos onome što su tada moćni neprijatelji željeli i planirali”.

Drugi član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović čestitao je godišnjicu oslobađanja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu svim građanima Sarajeva i dodao da je to prilika da se još jednom potvrdi antifašistička tradicija i opredjeljenje.

„Na principima te tradicije gradimo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu i demokratsku državu ravnopravnih ljudi i građana“, rekao je Džaferović.

On je poručio da se građani u ovo vrijeme trebaju pridržavati svih epidemioloških mjera i omogućiti zdravstvenim autoritetima i državnim organima da se na najbolji način nose s pandemijom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)