Naslovnica Politika Komšić: Hrvatska ne prestaje da se blamira

Komšić: Hrvatska ne prestaje da se blamira

121
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo/Podgorica — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je za crnogorske medije govorio o krizi u našoj državi, politici Milorada Dodika, ulozi Srbije i Rusije…

“Rusija snažno podržava uvođenje aparthejda u BiH kroz zahtjeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što predstavlja glavnu podršku proruskom savezu Dodik – Čović. Obje te politike u potpunom sadejstvu rade na razvaljivanju države BiH. Zvanični Beograd prati zvaničnu politiku Moskve”, rekao je Komšić za podgoričku Pobjedu, prenosi Novinska agencija Patria.

Složio se sa nedavnom izjavom književnika Andreja Nikolaidisa, koji je kazao da ako padne BiH, pada i Crna Gora.

“Pod čiju vlast? Pod velikosrpsku i rusku. Pitanje Kosova, status Sjeverne Makedonije, uplitanje država članica EU-a i NATO-a u unutrašnja pitanja država zapadnog Balkana, kao i nikada zatvorene velikodržavne politike i planovi tih zemalja – Bugarska u odnosu na Sjevernu Makedoniju, Hrvatska u odnosu na BiH – govore o tome kako bi se taj požar lako mogao prenijeti na cijeli Zapadni Balkan, ali i zahvatiti dijelove EU-a. Nismo jednom u historiji svjedočili kako ono što se dešava na ovim prostorima ‘pali vatre’ po Evropi”, naglasio je Komšić.

Osvrnuo se i na odnos Hrvatske prema BiH.

“Hrvatska bi mogla igrati dosta konstruktivniju ulogu. Međutim, ako je suditi po izjavama njenog predsjednika koji daje podršku Dodiku, ta se uloga onda ne može nazvati konstruktivnom. I to nije samo moj zaključak; svjetski mediji o tome pišu. Pored toga, ne prestaju da se blamiraju u Vijeću Evrope i u Evropskom parlamentu, gdje se stalno odbijaju njihove rezolucije i amandmani o takozvanoj konstitutivnosti i etničkom političkom predstavljanju u BiH”, poručio je Komšić.

(StarMo)