Naslovnica BiH Komšić: HDZ se “svrstao na stranu onih, koji su počinili genocid”!

Komšić: HDZ se “svrstao na stranu onih, koji su počinili genocid”!

99
Željko Komšić - DF

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst s kojima je razgovarao o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.

Nakon sastanka ponovio je da “nije iznesen nikakav papir ili ponuđeno rješenje”, ali napominje da se moglo shvatiti da je “namjera izbrisati etički prefiks kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH”.

Napominje da je predmet rasprave i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odnosno kako omogućiti da se u Dom naroda biraju i oni koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda – Bošnjaci, Srbi ili Hrvati.

Za Komšića to “nije loš pristup”, a dodao je i da je na sastanku naglasio da se stvari trebaju deblokirati u Federaciji BiH, ocjenjujući da je “ključni faktor blokade u Domu naroda Federalnog parlamenta”.

Kaže da se na sastancima s njim ne razgovara o organizaciji izbornih jedinica, jer je to izigravanje bilo kakvih procesa reformi, te ako bi se uvela varijanta nejednake vrijednosti glasa to bi vodilo ka etničkom ograničavanju i teritorijalizaciji etničkog principa.

– Time bi se protivnicima ove zemlje dala politička i pravna osnova za dalju podjelu i imali bi bolju poziciju nego što je sada imaju – dodao je Komšić, izražavajući bojazan da do izmjena Izbornog zakona do maja naredne godine neće doći.

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Doma naroda PSBiH i činjenicu da je HDZ glasao za poništenje izmjena Krivičnog zakona BiH kojom je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, kazavši da je politika HDZ-a poznata i identična s pozicijom sa SNSD-om, a jučerašnje glasanje je samo javni dokaz tome.

– Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Taj zakon nije uperen ni protiv koga, niti jedne institucije ili administrativne jedinice, to je jednostavno civilizacijska norma – podvukao je Komšić.

Stoga, kaže da biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon zbog čega smatra da se HDZ svrstao na stranu onih koji su počinili genocid, čime je HDZ ogolio svoju politiku.

(StarMo)