Naslovnica Politika Komšić danas sa kanadskim premijerom

Komšić danas sa kanadskim premijerom

375
Željko Komšić

Toronto — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravi u službenoj posjeti Kanadi.

Tokom proteklih dana sastao se sa bosanskohercegovačkim organizacijama u Torontu , a danas će se susresti sa premijerom Kanade Justinom Trudeauom.

Na sastanku sa bh. dijasporom istaknuta je važnost ponovnog otvaranja ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dviju zemalja.

Zaključeno je da postoji prostor za poboljšanje bilateralnih i ekonomskih odnosa, te da je od velikog značaja riješiti problem glasanja s kojim se susreće bh. dijaspora u Kanadi za vrijeme izbora u Bosni i Hercegovini. Naglasili su da je od velikog značaja bilateralne sporazume podići na viši nivo, pogotovo kada je riječ o sporazumu koji definiše penziono-socijalno osiguranje bh. državljana, te aktuelizirati razmjenu studenata i akademskih radnika.

Predsjedavajući PBiH Željko Komšić zahvalio je predstavnicima bh. organizacija za njihov kontinuiran angažman na očuvanju veza s njihovom domovinom, te njene tradicije i kulture.

Kazao je da postoji prostor za poboljšanje ekonomskih odnosa, da je od velikog značaja ostvariti planirane projekte za koje su zainteresirani bh. biznismeni iz Kanade, kao i Vlada Kanade, pogotovo u oblasti energetike.

Predsjedavajući Komšić je istaknuo da su bh. dijaspora koja živi u Kanadi i aktivnosti kojima se bavi od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da treba iskoristiti potencijale dosadašnje saradnje kako bi bili unaprijeđeni prijateljski odnosi, saradnja iz oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.

(StarMo)