Naslovnica Politika Komšić čestitao: Samo je Armija RBiH historijski nasljednik antifašističke tradicije

Komšić čestitao: Samo je Armija RBiH historijski nasljednik antifašističke tradicije

624
Željko Komšić

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike BiH.

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodno – pravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Armija Republike BiH pokazala je da je jedini historijski nasljednik antifašističke tradicije na ovim prostorima. Tamo gdje je četrdesetih stala jedna generacija antifašista, devedesetih je nastavila druga – navodi Komšić u čestitki.

Dodaje da, obranivši domovinu u okvirima granica koje je utemeljilo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH, Armija RBiH koju su sačinjavali pripadnici svih bosanskohercegovačkih nacionalnosti, ujedno je odbranila i ono što je Bosna i Hercegovina uvijek bila i uvijek će biti, a bila je, jeste i biti će, domovina i država svih njenih građana.

– Petnaesti april jeste samo jedna prilika da se prisjetimo svih onih pripadnika i pripadnica Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju. Njihova žrtva obavezuje nas u tome da nikada ne odustanemo od zalaganja za sigurnu i prosperitetnu državu jednakopravnih građana, državu u kojoj ima mjesta za sve.

Svim pripadnicima i pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam Dan Armije RBiH, a onima koji danas nisu s nama, i njihovim porodicama, vječna slava i hvala – navodi se u Komšićevoj čestitki, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

(StarMo)