Naslovnica BiH Komesarka EU posjetila migrantski kamp kod Bihaća

Komesarka EU posjetila migrantski kamp kod Bihaća

276
foto: RSE

Bihać — Komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson posjetila je kamp ‘Lipa’ kod Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine u okviru dvodnevne posjete ovoj zemlji.

„Došla sam ovdje iz dva razloga. Zabrinuta sam zbog humanitarne situacije iz decembra i očekujem od Bosne i Hercegovine kompletniji angažman oko cjelokupne situacije sa migrantima. Bolja pomoć je potrebna isto tako za ranjive kategorije“, kazala je Johansson, prenio je Radio Slobodna Evropa.

U kampu ‘ Lipa’ je smješteno oko 900 migranata i izbjeglica koji su tu izmješteni nakon zatvaranja prihvatnog centra u bivšoj fabrici ‘Bira’ u Bihaću.

Dobar dio kampa Lipa izgorio je u požaru u decembru prošle godine. Uprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od deset kantona u Federaciji BiH, to nisu dozvolile.

Johansson se prethodno u Bihaću susrela sa predstavnicima ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predsjednikom Vlade USK, gradonačelnikom Bihaća i policijskim komesarom USK.

Razgovarano je o trenutnoj migrantskoj situaciji u BiH.

(StarMo)