Naslovnica BiH Komesarka EU: Migrante odmah prebaciti u Bihać

Komesarka EU: Migrante odmah prebaciti u Bihać

320

Brisel — Komesarka za unutrašnje poslove Evropske Unije Ylva Johansson oglasila na svom Twitter nalogu u četvrtak, 31. decembra, povodom posljednjih dešavanja u vezi migrantske krize u Bosni i Hercegovini i zatražila da se „odmah“ otvori objekat Bira u Bihaću, na sjeverozapadu BiH, u koji bi se smjestili migranti i izbjeglice.

“U vezi se očajnom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom,” poručila je Johansson.

“Složili smo se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah!”, navodi Johansson, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U naknadno objavljenom saopštenju Johansson navodi kako je situacija s kojom se suočavaju migranti u Lipi zastrašujuća.

„U teškim zimskim uvjetima nemaju adekvatno sklonište,“ izjavila je Johansson i pozdravila odluku Vijeća ministara BiH da se migranati i izbjeglice iz kampa Lipa premjeste u objekat Bira u Bihaću.


Oko 700 migranata i izbjeglica iz kampa Lipa, tridesetak kilometara udaljenom od Bihaća, prethodnu noć su trebali biti prebačeni autobusima na drugu lokaciju, ali vraćeni su u kamp Lipa, kojeg je 28. decembra zahvatio zahvatio požar i dio njih je proveo noć na otvorenom.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u četvrtak, 31. decembra, donijelo odluku o premještanju migranata i izbjeglica iz kampa Lipa u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

„Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da će situacija sa migrantima koji su nakon napuštanja kampa od strane IOM-a, boravili u veoma nehumanim uslovima na lokaciji Lipa, biti veoma brzo riješena kroz provođenje zaključka sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH,“ naveli su u saopštenju iz ministarstva.

„Naglašavamo da se radi o hitnom i privremenom zbrinjavanju migranta tokom zimskih mjeseci, dok se prihvatni centar Lipa ne izgradi i opremi za dugotrajniji boravak“.

„Ponavljamo da opstruiranje i odbijanje predloženih rješenja za smještaj migranata koji se sada nalaze na otvorenom, može samo pogoršati humanitarnu situaciju, izazvati dodatne patnje pa i ljudske žrtve. Stoga sve nadležne institucije i nivoi vlasti bez odgađanja i uslovljavanja trebaju poduzeti korake kako bi se spriječile navedene posljedice, dodali su iz ministarstva,“ dodali su iz ministarstva.

(StarMo)