Naslovnica Region Komesar EU: Odlažemo paket o proširenju

Komesar EU: Odlažemo paket o proširenju

252

Brisel — Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi potvrdio je da je zbog krize oko korona virusa, objavljivanje paketa o proširenju odloženo za jesen.

„Radimo dan i noć sa krizom COVID-19 i s obzirom na činjenicu da je teško predvidjeti kako će izgledati ekonomska situacija, takođe će biti teško vidjeti kako će se reforme ispunjavati”, izjavio je Varhelyi na vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluku o odlaganju je evropski komesar obrazložio i činjenicom da njegov kabinet želi da izađe sa sadržajnim izvještajem, koji nudi uvid u napredak u svim zemljama.

Paket proširenja je godišnji dokument Evropske komisije (EK) koji se bavi analizom procesa proširenja i detaljnim posebnim izvještajima za svaku zemlju pojedinačno u kojem se ocjenjuje reformski proces – neophodan za napredak svake zemlje u evropskim integracijama. Radi se o najvažnijem dokumentu EK za zemlje koje pripadaju proširenju, odnosno Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Ovaj paket, EK objavljuje svakog proljeća, uglavnom u aprilu. Ovo je drugo odlaganje ovogodišnjeg paketa, budući da je već jednom najavljeno da se objavljivanje pomjera za juni.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je potvrdio da će ove jeseni, paket proširenja biti objavljen zajedno sa ekonomskim investicionim planom Evropske komisije za Zapadni Balkan, koja je najavljena na zagrebačkom samitu.

Bez obzira na ovo odlaganje, Varhelyijev kabinet nije odustao od objavljivanja pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju koja je planirana da se objavi zajedno sa paketom proširenja.

„Moj fokus je na izradi pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i sa time izlazimo, kako je planirano, u junu. Ovo je veoma veoma važan elemenat jer nam omogućuje da nastavimo rad na stvorenom momentumu oko proširenja”, izjavio je Varhelyi.

(StarMo)