Naslovnica Mostar Komentar: Političko “moranje” u Mostaru na ozbiljnom testu…

Komentar: Političko “moranje” u Mostaru na ozbiljnom testu…

634
foto: arhiva - ilustracija

Piše: Faruk Kajtaz

Mostar — Pravi pregovori u vezi Mostara nisu niti počeli, a među glavnim akterima ove političke drame – SDA i HDZ BiH, već je „zaiskrilo“.

Draganu Čoviću i HDZ BiH, mostarska SDA tako zamjera na uvezivanju Mostara u „paket“ sa ostalim pitanjima na drugim nivoima vlasti, te izbjegavanje priče o Statutu Grada, dok sa druge strane HDZ BiH prigovara SDA zbog „deplasiranog poziva na intervenciju OHR-a i bježanje od odgovornosti“.

Ova svojevrsna „predigra“ pred početak pravih pregovora oko rješavanja dugoročne političke krize u Mostaru, najbolje svjedoči o odnosima ove dvije stranke, koji su, složiće se mnogi, vjerovatno na svom istorijskom minimumu.

Na ovaj ili onaj način kriza odnosa SDA i HDZ BiH traje već dobrih desetak godina i posebno se intenzivirala, nakon što je Dragan Čović „zapakovao politički paket“ u kome i Mostar ima itekako važno mjesto. Dodatnu temperaturu podigla je i otvorena podrška Milorad Dodika partneru Draganu Čoviću u vezi sa izmjenom Izbornog zakona, ali i procesom, bolje reći, ultimatumom oko firmiranja nove vlade FBiH, te dva kantona.

Ova strateška veza Čovića i Dodika je za SDA, možda čak i značajnija prepreka za „normalizaciju” odnosa sa HDZ BiH, od samih zahtjeva za ultimativnu izmjenu Izbornog zakona BiH, jer je dio državne, čak i regionalne priče u kojoj itekako ima „prstiju“ Zagreba i Beograda.

Ali da se vratimo na pitanje Mostara.

Razmjena oštre argumentacije pred početak pregovora očit je znak da nekih pravih pomaka ustvari nema, te da se u novi pregovarački proces o Mostaru ulazi pod pritiskom kratkih rokova, ali i sasvim jasnih poruka iz diplomatskih krugova kako je „stiglo vrijeme“ za postizanje kompromisa.

Posebni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, bio je vrlo jasan: Mostar je visoko na njegovoj listi probema koje treba riješiti na Balkanu.

Nema nikakve sumnje, kako su i u Sarajevo i u Mostar stigle „fino upakovane“ diplomatske poruke, kako se dalje odlaganje sporazuma o Mostaru više neće tolerisati. Da su se poruke jako dobro razmjele, bilo je jasno odmah nakon što su obje strane jasno i javno poručile da se izbori u Mostaru „moraju održati“.

Ipak, to „moranje“ mora proći politički test u sferi realnih političkih odnosa, koji su daleko kompleksniji od pitanja samo jednog grada u BiH, pa makar to bio i Mostar. Zapravo na pitanju Mostara će se testirati ukupna spremnost dvije stranke na „spuštanje lopte“ i pronalaženje rješenja za funkcionisanje vlasti u cijeloj FBiH i državi, jer je sadašnje stanje tek puko tehničko održavanje „toplog režima državnog aparata“ i ništa više.

Mostar je ponovo i povod i uzrok nekih važnijih i većih priča – grad na čijim leđima leži odgovornost, fizički teža od one koju realno može podnijeti.

Ponadajmo se da će (ovaj put) prevladati zdram razum…

(StarMo)