Naslovnica BiH Komemoracija Svetozaru Pudariću: Do kraja se borio za BiH

Komemoracija Svetozaru Pudariću: Do kraja se borio za BiH

618

Sarajevo — Komemoracija povodom smrti Svetozara Pudarića, socijaldemokrate i nekadašnjeg potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, održana je danas u Sarajevu u prisustvu članova njegove porodice te brojnih prijatelja, saradnika i drugih poštovalaca.

Uime Direkcije za evropske integracije u kojoj je obavio posljednji radni zadatak, direktor Edin Dilberović je kazao da su sve riječi preslabe da bi dočarale Pudarićevu ljudsku veličinu i tugu koji oni što su ga voljeli osjećaju zbog njegovog ranog odlaska.

– Bio je prije svega Čovjek, što je danas, u otuđenom svijetu, istinska vrijednost. Neizbrisiv izvor svega ljudskog, ‘arheolog ljudskih duša’ koji je duboko razumijevao probleme drugih i pomagao im, istinski u službi Bosne i Hercegovine – kazao je između ostalog Dilberović.

Politika, naveo je dalje, za Pudarića je bila rad s ljudima, a za prijatelje i saradnike, on je bio istinski dar sudbine i oplemenjivao njihove živote.

– Svojim postojanjem, jednostavno je ozario ovaj svijet – riječi su Edina Dilberovića.

Uime SABNOR-a BiH, emotivnim govorom se od Pudarića oprostio predsjednik Sead Đulić.

Dragi Sveto, bio si više od prijatelja, brata i saradnika, ti si jednostavno – nešto drugo. Previše dobar za vrijeme u kojem si živio – rekao je ovaj govornik ističući Pudarićevu vjeru u ljude i vrijednosti za koje se uporno, bez straha i uzmicanja uvijek zalagao, braneći vlastite stavove da je sretnija Bosna i Hercegovina zaista moguća.

Pismo posvećeno Svetozaru Pudariću, koje je uputio Bogić Bogićević, nekadašnji funkcioner Jugoslavije, na komemoraciji je pročitao Fikret Musić.

Riječima punih poštovanja i pijeteta, Bogićević je Pudarića oslovio kao čovjeka intelekta i kulture, smirenog i razumnog ophođenja bez straha i kad je govorio o najgorem; kada se u periodu 1991-1995., unutar Socijaldemokratske partije, opredijelio protiv rata, razaranja i mržnje.

– Iako ranjen, nije se opredijelio za osvetu već se do kraja borio za Bosnu i Hercegovinu i protiv podjela među ljudima, za čovjeka – napisao je Bogić Bogićević.

Komemoracija povodom smrti Svetozara Pudarića je održana u sjedištu Parlamenta FBiH.

(StarMo)