Naslovnica BiH Komemoracija Filipoviću: Jedan od stubova akademske zajednice BiH

Komemoracija Filipoviću: Jedan od stubova akademske zajednice BiH

495

Sarajevo — U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću koji je preminuo u 91. godini.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj koji je kazao kako je Filipović “bio jedan od osnivača i predvodnik generacije filozofa koja se suprotstavljala rigidnim stvarima u sistemu bivše Jugoslavije te da je svojim djelima i radom ostavio neizbrisiv trag u BiH”.

“U presudnim momentima za opstanak BiH, kao vrstan poznavalac BiH, cjelokupno svoje djelovanje je posvetio odbrani naše države. Akademik Filipović bio je jedan od stubova akademske zajednice BiH, Evrope i svijeta. Neka mu je laka zemlja bosanska”, rekao je Škrijelj.

U knjigu žalosti upisali su se mnogi, a njegovi bivši studenti zahvalili su mu se na svom znanju koje im je prenio – piše Klix.

Muhamed Filipović, bh. akademik i pisac, preminuo je u srijedu u Sarajevu. Autor je velikog broja studija, monografija i drugih djela iz više naučnih oblasti – logike, historije filozofije, historije duhovnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, estetike, sociologije i politike.

(StarMo)