Naslovnica Izdvojeno Komemoracija dr. Milaviću: Bio je rođeni predvodnik…

Komemoracija dr. Milaviću: Bio je rođeni predvodnik…

351
komemoracija u Narodnom pozorištu

Mostar — U sali Narodnog pozorišta Mostara danas je održana Komemoracija u povodu srmti poznatog mostarskog ljekara, Dragana Milavića, nekadašnjeg šefa Ratne bolnice Mostar i pomoćnika komandanta 4. korpusa Armije RBiH.

U ime Milavićevih kolega i prijatlja od njega se oprostio aktuelni direktor Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić, Zlatko Guzin, koji je naglasio kako je dr. Milavić dao ogroman dopirnos u odbrani Mostara, vodeći bolnicu u najtežim i gotovo nemogućim ratnim uslovima.

“Milaviću su Božije određenje ili sudbina, kako to ko god tumači, namjenili ulogu kao tada jedinom anesteziologu u najtežim vremenima i praktično nemogućim okolnostima. A ta uloga kao rođenog organizatora i predvodnika je bila predodređena za njega i on ju je kao takvu prihvatio – kazao je dr. Guzin.

Dodao je i kako bi “bilo veliko pitanje kako bi se stvari odvijale u Mostaru bez njega i njegovih sardnika” u to “vrlo teško vrijeme”.

U ime boraca Armije BiH od dr. Milavića se oprostio nekadašnji komandant Mostarske brigade, Semir Drljević Lovac, koji me kazao kako sa na medicinsku pomoć kod doktora Milavića mogli računati bez svi obzira da li su vojnici ili civili.

“I nama borcima je bilo lakše kada smo zanali da ćemo ako budemo ranjeni ili povrijeđeni biti zbrinuti na pravi način u tadašnjem Higijenskom zavodu” – kazao je Drljević.

O životnom putu ljekara i sportiste Dragana Milavića na Komemoraciji je govorio i publicista Zlatko Serdarević. Dr. Dragan Milavić će biti sahranjen danas u 17 sati na Gradskom groblju Sutina.