Naslovnica Mostar Kome smeta zastava države BiH na Gubavici?

Kome smeta zastava države BiH na Gubavici?

326
foto: Mostarski.ba

Mostar — Udruženje građana “Toprak” Buna Mostar saopštilo je da su u petak, 7. januara 2022. godine stanovnici mostarskog naselja Gubavica, prilikom svojih svakodnevnih aktivnosti, primjetili da je izvršeno skrnavljenje murala državne zastave Bosne i Hercegovine, koja je uljepšavala autobusno stajalište koje se nalazi u tom naselju.

“Naime, preko državne zastave je ispisan naziv ‘HR-HB’, čime se pokušava poslati poruka da na ovom području Bosna i Hercegovina ne postoji, nego da postoji neke druga državna paratvorevina. Osim što se na ovaj način omalovažava država Bosna i Hercegovina i njena zastava sami stanovnici – povratnici u ovom naselju osjećaju i dozu nemira s obzirom da su pod skraćenicom ‘HR-HR’ tokom 1993. godine masovno protjerivani, njihovi domovi do temelja spaljivani i uništavani, a oni sami prolazili proces ispitivanja, te odvođenja u logore”, navodi se u saopštenju, koje prenosi portal Mostarski.ba.

Također, izvršioci ovog čina su u kaznenom prekršaju po članu 293. stav 2 Krivičnog zakona Federacije BiH, s obzirom na to da su oštetili i izobličili tuđu stvar koja služi za uljepšavanje ulica.

“Ovim putem pozivamo nadležne institucije da po službenoj dužnosti pronađu počinioce ovog nedjela, te ih adekvatno sankcionišu.

Imajući u vidu da se naše društvo trenutno nalazi u turbulentnom periodu, ovakvo ponašanje pojedinaca je neprihvatljivo, te šteti suživotu koji je u ovom naselju na najboljem mogućem nivou”, navodi se u saopštenju Udruženja građana “Toprak” Buna Mostar.

(StarMo)