Naslovnica Region Komandant KFOR-a obišao manastir

Komandant KFOR-a obišao manastir

380
foto: RSE/Wikimedia

Priština — Komandant misije na Kosovu predvođene NATO-om, General-Major Michele Risi, posjetio je u subotu Specijalnu zaštićenu zonu Dečana, koja obuhvata Srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani, vjersko mjesto koje čuva KFOR, kao prvi odgovorni za sigurnost.

Tokom posjete, general Risi se sastao sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem u njegovom uredu, na poziv lokalne opštine. Komandant KFOR-a takođe se sastao sa igumanom Savom Janjićem u manastiru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na oba sastanka razgovarano je o sveukupnoj situaciji u okolini, posebno u pogledu uticaja na sigurnost radova na putu R108 koji se proteže u blizini manastira Visoki Dečani.

General-major Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi doprinositi sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je na svom Twitter profilu da su 13. augusta počeli radovi na putu “u zaštićenoj zoni”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u petak da će Beograd na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti “hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani”.

(StarMo)