Naslovnica BiH Komandant EUFOR-a u Ministarstvu sigurnosti BiH

Komandant EUFOR-a u Ministarstvu sigurnosti BiH

156

Sarajevo — Zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović primio je danas u Sarajevu komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Reinharda Trischaka sa saradnicima, sa kojim je razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj situaciji te budućoj saradnji sigurnosnih agencija i EUFOR-a.

Generalmajor Trischak je informirao zamjenika Jovića o pripremama za vježbu “Brzi odgovor 2020” koja je planirana krajem augusta.

U ovoj redovnoj vježbi koju organizira EUFOR učestvovat će i agencije za provođenje zakona na nivou BiH, navodi se u saopćenju.

Razgovarano je i o migracijama u BiH, gdje je naglašen sigurnosni aspekt ovog problema, ali također i humanitarni odgovor na taj globalni izazov koji iziskuje saradnju svih nadležnih institucija i agencija.

U okviru sigurnosnih problema, izražena je zabrinutost zbog evidentiranih napada ilegalnih migranata na policijske službenike.

Također, tema sastanka je bio i povratak boraca sa sirijskog ratišta, gdje je istaknuto da nadležne agencije trebaju nastaviti pratiti ovu problematiku.

Razgovarano je i o obezbjeđenju komemoracije u Srebrenici 11. jula, te potrebi saradnje nadležnih sigurnosnih agencija tokom održavanja komemoracije, saopćeno je.

(StarMo)