Naslovnica Mostar Komadina o Uborku – Nema dogovora, čekaju se HDZ i SDA

Komadina o Uborku – Nema dogovora, čekaju se HDZ i SDA

409

Mostar — Na sastanku predstavnika Grada Mostara i mještana nastanjenih oko deponije Uborak, koji je održan u utorak u Mostaru, nije postignut dogovor oko deblokade deponije.

Ipak, je dogovoreno da se u rješavanje tog problema “moraju uključiti sve razine vlasti, nadležne institucije pa i lideri političkih stranaka”.

Zajednički stav sudionika sastanka je da Grad Mostar, kao i građani Mostara, očekuju od predstavnika političkih stranaka SDA i HDZ-a BiH, koji su najavili kako će na sutrašnjem sastanku razgovarati o problemu odlagališta otpada na Uborku i njegovom rješavanju, da posvete dužnu pažnju ovom pitanju – izjavila je nakon sastanka savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Izrazila je nadu da će se nakon sastanka političkih lidera SDA i HDZ-a BiH, predstavnici Grada Mostara i mještana okupljenih oko inicijative “Jer nas se tiče” sutra ponovo sastati i pokušati postići dogovor.

Ona je takođe kazala da je za sutra najavljen i sastanak Štaba civilne zaštite Grada Mostara, koji – kako je kazala – ako ne dođe do deblokade deponije ima ingerencije u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju proglasi tehnološku nepogodu.

U tom slučaju, štab donosi naredbe koje se “moraju poštovati”, objasnila je Komadina. “Fokus je na tome da se odredi gdje i kako će se deponirati otpad”, dodala je Komadina, kazavši kako će odluke Štaba civilne zaštite zavisiti od ishoda sastanka stranačkih lidera u Mostaru, u vezi sa uključivanjem viših nivoa vlasti.

Komadina je kazala da je bilo riječi i o mogućnosti uvođenja spalionica otpada, kao i o šest, za sada javnosti nepoznatih, novih potencijalnih lokacija za deponiju.

(StarMo)