Naslovnica Mostar Komadina: Ne može bez Gradskog vijeća

Komadina: Ne može bez Gradskog vijeća

445
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Lokacija nove deponije na području Grada Mostara bit će kada bude i novog Gradskog vijeća, kazala je u srijedu novinarima glavna savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina.

Naime, 4. decembra istekla je okolinska dozvola Javnog poduzeća Deponija d.o.o. Mostar, nakon čega su građani okupljeni oko Građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’ blokirali ulaz kamiona sa otpadom u krug deponije.

Savjetnica Komadina kazala je kako su 19. novembra predstavnici Grada održali sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na temu dobivanja okolišne dozvole za JP Deponija gdje je dogovoreno da se smeće nastavi deponirati na lokalitetu Uborak.

”Na tom sastanku su se dogovorili ono što se može u tom trenutku ishodovati i odmah smo vidjeli da su predstavnici Građanske inicijative, naravno, nezadovoljni s tim, obzirom da su oni očekivali da će istekom okolišne dozvole 4. decembra, deponija prestati sa svojim radom i da se smeće neće moći odlagati na lokaciji deponije”, kazala je savjetnica, prenosi portal Bljesak.info.

Dodaje da je u tom pravcu djelovalo federalno ministarstvo, predloživši Vladi zaključak da Federalna uprava za inspekcijske poslove poštuju odluke iz prethodne okolišne dozvole, ”odnosno da se radi monitoring na svim sastavnicama okoliša koje stoje u tom dokumentu i da se ne prekida odlaganje otpada na deponiju iz razloga zaštite javnog interesa, odnosno svih građana Grada Mostara”.

Na temelju tog zaključka, tvrdi, uputili su akt Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona ”da ministarstvo, naravno u okviru svojih ovlaštenja, poduzme odgovarajuće mjere da do blokade ne bi došlo. Upravo iz razloga da bismo spriječili ono što se događalo u šestom mjesecu tekuće godine”.

Prema informacijama koje dobiva sa Uborka, navodi ona, građani iz Inicijative su ”blokirali određeni broj kamiona sa smećem”. ”Ali evo nadam se da će ministarstvo, u skladu s saopćenjem za javnost koje je izdalo, poduzeti sve mjere da do te blokade deponiranja otpada na deponiju ne dođe”, navela je gradska zvaničnica.

Nova lokacija deponije, što je i glavni zahtjev Građanske inicijative, tvrdi Komadina iziskuje dosta vremena ”upravo iz razloga što je prostorno-planska dokumentacija temelj da se može izdati odgovarajuća dozvola za deponiju”. U prostorno-planskoj dokumentaciji, kada se iznađe nova lokacija, pojašnjava, treba ucrtati u planski dokument, ”a mi znamo da planski dokument može donijeti samo Gradsko vijeće Grada Mostara”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)