Naslovnica Region Kolinda: Zabrinutost zbog sve više migranata u BiH

Kolinda: Zabrinutost zbog sve više migranata u BiH

310
Kolinda Grabar - Kitarović

Atina — Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak u Atini, nakon prvog dijela sastanka Grupe Arraiolos posvećenog migracijama i ekonomskoj krizi, kako je Hrvatska zabrinuta sve većim brojem migranata u BiH ustvrdivši pritom kako je proširenje Evropske unije na jugoistok Europe jedini garant trajne stabilnosti i sigurnosti.

“Hrvatska je zabrinuta sve većim brojem migranata u Bosni i Hercegovini i podizanjem izbjegličkih kampova uz granicu EU-a s lošim uslovima kao što je Vučjak, uprkos tome što je susjedna zemlja primila donirani novac nekih članica EU-a za njihovo primjereno zbrinjavanje”, kazala je predsjednica RH, prenose hrvatski mediji.

“Sporim” fokusiranjem Bruxellesa na zemlje jugoistočne Evrope, aspirantice za ulazak u EU – Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, stvara se vakuum koji onda “popunjavaju neke treće strane koje nisu nužno dobronamjerne”. I to predstavlja “sigurnosnu prijetnju na samim granicama EU”, kazala je Grabar-Kitarović.

(StarMo)