Naslovnica Politika Kolinda u Mostaru: Hrvatima više niko drugi ne smije birati predstavnike

Kolinda u Mostaru: Hrvatima više niko drugi ne smije birati predstavnike

686
foto: predsjednica.hr

Mostar — Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Mostaru je poručila da nikada neće odustati od Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, na svečanoj akademiji povodom 1. godišnjice osnivanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH, ukazala je na značaj zajedništva i povezivanja među Hrvatima koji žive u dvije domovine, što je između ostalog i misija udruge Prsten u BiH.

Stoga je, kako kaže, došla prenijeti svom hrvatskom narodu BiH najvažniju poruku. “Hrvatska je uvijek bila uz vas i uvijek će stajati uz vas. Upravo sam ja tokom svog mandata to i pokazala, i nikada neću odustati od vas, ni po koju cijenu”, kazala je Grabar – Kitarović, prenijeli su bh. mediji.

Republika Hrvatska je, kako naglašava, uvijek pomagala i uvijek će pomagati hrvatski narod u BiH, a ovakvi sadržaju su kako naglašava dio takvog nastojanja.

“Bez njegovanja historijskog i kulturnog identiteta ne može se govoriti ni o opstanku hrvatskog naroda u BiH, odakle podaci upozoravaju na najsnažnije iseljavanje”, naglašava Grabar – Kitarović.


“Od početka mandata sam radikalno preokrenula politiku na međunarodnoj sceni razgovarajući ravnopravno sa svjetskim vođama uvijek zagovarala prava Hrvata, konstitutivnih naroda BiH”, naglasila je hrvatska predsjednica u Mostaru.

Ona je poručila da jeste i da će ostati njena politika zalaganje za Hrvate BiH.

“Hrvati imaju dvije domovine, Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali mi smo jeda duša i jedan narod. Zato neću stati dok Hrvatima BiH ne osigura ono što vam pripada historijski, politički i po Ustavu BiH. To je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih vaših prava kao konstitutivnog naroda. Hvarskom narodu u BiH više niko drugi ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz Bosne i Hercegovine. E neće. Ja ću uz vašu pomoć i dalje biti ganat da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata, kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika.To je ključno pitanje naše nacionalne vjerodostojnosti, opstanka, našeg razvoja i naše budućnosti”, poručila je Grabar – Kitarović u Mostaru.

Svečanost u Mostaru održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora HNS i supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

(StarMo)