Naslovnica Politika Kolinda o Putinu: Bio normalan i pun poštovanja!

Kolinda o Putinu: Bio normalan i pun poštovanja!

282

Stockholm — Vodeći švedski dnevni list “Dagens Nyheter” objavio je veliki razgovor s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predstavivši je kao “moguću nasljednicu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga”.

Kolinda Grabar-Kitarović nije željela komentirati medijske špekulacije da bi “mogla postati glavna tajnica NATO-a”.

U konkurenciji su navodno, među ostalima, bivša britanska premijerka Theresa May, predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i bivša talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, ali ističe kako je uživala radeći kao pomoćnica glavnog tajnika za javnu diplomaciju od 2011. do 2014. godine.

“Većina zaposlenih tamo nije navikla imati ženu za suradnicu, ali nisu me tretirali ponajprije prema spolu. Svaka čast tim generalima i ostalima koji su se trudili i nisu se bunili kad smo radili na osnaživanju uloge žena”, rekla je bivša hrvatska predsjednica za švedski dnevni list.

Osim nagađanja o tome hoće li “konzervativna Hrvatica naslijediti socijaldemokratski nastrojenog, mirnog i stasitog Norvežanina”, te priče o odrastanju u komunističkoj Jugoslaviji u obitelji oca mesara, posebno su zanimljiva zapažanja Grabar-Kitarović o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bivša hrvatska predsjednica odmah je naglasila kako je već duže ukazivala na rusku agresiju na Ukrajinu te upozoravala na mogućnost globalne krize.

“Nažalost, upravo se to dogodilo. Mislim da je bilo određene naivnosti u razmišljanju. Ono što je Putin želio bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovu političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svijetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja što će se dogoditi” – kazala je.

Međutim, za razliku od brojnih međunarodnih lidera koji su Putina zbog invazije na Ukrajinu opisivali kao ratnog zločinca i luđaka; američki predsjednik Joe Biden zapitao se čak ima li njegov ruski kolega dušu; Kolinda Grabar-Kitarović pažljivo je birala riječi, ističe Dagens Nyheter.

“Za mojih susreta s njim bio je normalan i pun poštovanja. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovarali smo, među ostalim, o Agrokoru, kompanija koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i kojoj je prijetio kolaps i stvaranje krize u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio je rješenje.

Ali bilo je područja u kojima se duboko nismo slagali, a to je uključivalo, naravno, proširenje NATO-a”, rekla je Grabar-Kitarović, dodavši kako je tokom brojnih susreta s Putinom “znala satima razgovarati s njim i o svakodnevnim temama poput sporta”.

 

(StarMo)