Naslovnica Izdvojeno Kolinda o granicama: To je loša ideja

Kolinda o granicama: To je loša ideja

239

Zagreb/New York — Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s generalim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom, s kojim je razmijenila mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope, te o hrvatskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine, saopšteno je na zvaničnoj internet-stranici predsjednice RH.

Kako se navodi, glavne teme razgovora bile su situacija, odnosno razvoj situacije na jugoistoku Evrope, posebno u Bosni i Hercegovini, kao i odnosi između Beograda i Kosova, te šta Hrvatska “kao lider na području jugoistoka Evrope može učiniti kako bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rješavanju ovih otvorenih pitanja”, kazala je Predsjednica nakon sastanka.

Grabar-Kitarović je navela da je generalog sekretara Guterresa posebno zanimalo šta će Hrvatska činiti u okviru predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te na koji način to namjerava iskoristiti za sebe i za svoje susjedstvo.

“Spomenula sam zamjenu teritorija i kazala kako bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije”, dodala je.

Podsjećanja radi, srboijanski lideri su ranije iznijeli ideju o razmjeni sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istakle kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje.

(StarMo)