Naslovnica Mostar Koledž Mostar dobio nagradu za prvu “zelenu” zgradu

Koledž Mostar dobio nagradu za prvu “zelenu” zgradu

838

Mostar/Abu Dhabi, UAE — Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) dobitnik je ovogodišnje “Zayed Sustainability Prize” nagrade koja se od 2008. godine dodjeljuje za izvanredna rješenja u polju pet različitih kategorija: zdravlje, hrana, energija, voda i globalne srednje škole, saopšteno je iz mostarskog Koledža.

Učenici mostarskog koledža su ponudili najbolje rješenje u kategoriji globalnih srednjih škola sa prijedlogom konstrukcije prve zgrade u Mostaru koja će biti energetski efikasna i ekološki održiva. Radi se o rezidenciji “Šantić” koja će biti otvorena u 2020. godini, a koja će, između ostalog, imati i solarne panele, tehnologiju uštede vode i posebne izolacije. Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru ima za cilj osposobiti navedenu zgradu i za održavanje radionica i različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, što će ujedno doprinijeti i misiji škole u BiH i doprinosu razvoja post konfliktnog društva. Tako će Mostar kroz implementaciju nagrađenog projekta dobiti prvu “zelenu” zgradu.

UWC Mostar, jedini tim i škola koji su predstavljali BiH na ovom prestižnom događaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, očekuje vrijedna nagrada u vrijednosti od 100 000$ za implementaciju projekta.

“Zahvalni smo što smo dobili ovo značajno priznanje za naš rad. Sa našom novom rezidencijom ćemo se potruditi da proširimo naše aktivnosti u zajednici i da doprinesemo podizanju svijesti među lokalnim stanovništvom i učenicima”, izjavio je Joseph Knight, jedan od članova pobjedničkog tima.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar UWC pokreta sa jedinstvenom misijom doprinosa razvoju postkonfliktnog društva.

U četrnaest godina rada u BiH, sa učenicima iz skoro 90 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire, saopšteno je iz UWC-a Mostar.

(StarMo)