Naslovnica Život Koktel lijekova AstraZenece uspješan protiv koronavirusa

Koktel lijekova AstraZenece uspješan protiv koronavirusa

127
foto: ilustracija

London — Eksperimentalni koktel s lijekovima protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca zabilježio je uspjeh u kasnoj fazi studije ispitivanja kako bi ublažili simptome kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili smrt kod pacijenata koji nisu hospitalizirani, saopćili su danas iz ove kompanije.

Lijek, nazvan AZD7442, smanjio je rizik od razvoja teških simptoma koronavirusa ili smrti za 50 posto kod pacijenata koji su imali simptome sedam dana ili manje, što je bio i glavni cilj ispitivanja.

“Rana intervencija sa antitijelima može značajno smanjiti progresiju teške bolesti, uz kontinuiranu zaštitu više od šest mjeseci”, rekla je Mene Pangalos, izvršna potpredsjednica za istraživanje i razvoj biofarmaceutike u AstraZeneci, javlja Reuters, a prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Kompanija će ove podatke iznijeti zdravstvenim vlastima, dodala je ona.

AstraZeneca također razvija koktel lijekova kao terapiju za zaštitu ljudi koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor na vakcinu protiv COVID-19. Kompanija je prošle sedmice zatražila hitno odobrenje američkih regulatora za njegovu upotrebu kao lijeka za prevenciju.

(StarMo)