Naslovnica Politika Koalicija za Skupštinu HNK: “Mijenjati i vlast i opoziciju”

Koalicija za Skupštinu HNK: “Mijenjati i vlast i opoziciju”

860

Mostar — Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforma za progres u ponedjeljak su u Mostaru objavili da su stupili u koaliciju za predstojeće opšte izbore u BIH, na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Na press-konferenciji je saopšteno kako su obje strane imale više razgovora sa nekoliko stranaka o mogućem koaliranju, ali su samo jedni kod drugih naišli na razumijevanje, jer imaju gotovo iste poglede na aktuelnu situaciju u HNK i Bosni i Hercegovini.

“Imali smo niz pregovora sa strankama političkog centra, ali smo se uspjeli dogovoriti sa Platformom za progres, jer imamo skoro identične poglede na probleme, kao i na način rješavanja”, rekao je predsjednik Kantonalnog vijeća SBIH za HNK, Adis Bubalo.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Bubalo je kazao i kako su ih tzv. velike stranke kroz razgovore gledale potcjenjivački, dok one male nisu uopšte dovoljno organizovane.

“Razgovarali smo sa svim faktorima za Hercegovačko-neretvanski kanton”, rekao je takođe prvi čovjek Regionalnog odbora Platforme za progres Neretva, Aldin Džino, uputivši i oštre kritike prema strankama koje sebe zovu opozicijom u HNK.

“Nemaju ni želje niti ih boli što je stanje ovakvo”, rekao je uz ostalo Džino, optuživši i neke stranke iz tzv. opozicije da se bave i izbornim inženjeringom.

Predsjednik SBIH Samir Efendić je uz ostalo kazao kako se u novoj koaliciji žele pozabaviti konkretnim problemima građana.

“Želimo da budemo šansa i alternativa za građane u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rekao je uz ostalo Efendić, najavivši da koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK neće “praviti neprincipijelne poteze”, poput ulaska u postizborne koalicije sa vladajućim strankama.

Predsjednik Platforme za progres, Mirsad Hadžikadić naglasio je kako teže “promjeni društvene svijesti”, te da je – kada je riječ o HNK – u “posebnom kantonu, potreban i poseban pristup”, ulaskom u koaliciju sa SBIH.

“Ovdje smo našli ljude kojima možemo vjerovati, da zajedno ponudimo rješenja građanima HNK”, rekao je Hadžikadić. On je istakao da se koalicija ne boji problema.

“Vrijeme je za sposobne i poštene, a ne podobne i one koji imaju kriminalnu historiju”, dodao je Hadžikadić.

Obratili su se i Dino Vrce, iz Gradskog savjeta SBIH Mostar, koji je uz ostalo najavio borbu protiv korupcije, nepotizma i svih oblika diskriminacije, te Ehlimana Dževlan, iz Platforme za progres regije Neretva, koja je najavila da će koalicija SBIH-Platforma za progtres u HNK biti “hercegovačka alternativa”.

(StarMo)