Naslovnica Mostarski izbori 2020 „Koalicija za Mostar“ se predstavila: Ovo je pobjednička koalicija

„Koalicija za Mostar“ se predstavila: Ovo je pobjednička koalicija

949

Mostar – „Koalicija za Mostar 2020.“, koju čine SDA, SBB, Stranka za BiH, Demokratska fronta i BPS, predstavila je u petak ujutro u Centru za kulturu Mostar svoju platformu za predstojeće lokalne izbore u Mostaru, koji će se održati 20. decembra.

Nosilac liste te koalicije, Dr Zlatko Guzin, istakao je uz ostalo kako predstojeći lokalni izbori su jedinstvena prilika da Mostar ponovo aktivira sve svoje potencijale.

„Sada je vrijeme da građanke i građani Mostara ostave sve eventualne razlike iza sebe i da zajedničkim djelovanjem spriječe sve retrogradne namjere, te biraju multietnički i moderan grad, kakav je oduvijek i bio“, rekao je pored ostalog dr. Guzin.

On je naglasio kako je izborna platforma „Koalicije za Mostar 2020.“ strateški dokument na čijoj izradi su radili stručnjaci.

Dodao je da prosperitetan i evropski Mostar može biti samo grad svih njegovih građana i naroda, a ne grad vječitih sukoba. Međutim, istakao je kako je odgovornost i na građanima, jer se izbori odlučuju izlaskom na birališta.

„Zato pozivam sve građane i građanske Mostara da se uključe u predizbornu kampanju i kompletan proces, jer će samo na taj način, u demokratskoj proceduri, svopjim glasom odrediti našu sudbinmu i sudbinu cijelog grada za jedan duži vremenski period“, apelirao je dr. Guzin, ističući kako i „oni koji ne glasaju utiču na ishod izbora“.

Prisutnim medijima se obratio i kandidat na listi Koalicije, inače predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić, koji je kazao kako je „Koalicija za Mostar 2020.“ pobjednička koalicija.

„Potpisnici ove platforme će podržati izmjene Statuta Grada Mostara i otkloniti sve nedostatke koji su uočeni u njegovoj primjeni, što smo u političkom sporazumu dogovorili. I sve ono što smo primjetili da nije funkcionalno u Statutu Grada Mostara u ovom proteklom periodu“, rekao je Marić. On je istakao da će Koalicija raditi na provedbi reformi lokalne uprave.

„Instistiraćemo na funkcionalnom i institucionalnom jedinstvu Grada Mostara, uz daljni razvoj i jačanje mjesne i lokalne samouprave u gradskim područjima i mjesnim zajednicama“, kazao je Marić.

Novinarima se obratio i predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Anel Kljako, koji je govorio o rješenjima koje „Koalicija za Mostar 2020.“ nudi o pitanjima komunalne djelatnosti.

Potom je govorio Haris Nazdrajić iz DF-a, ponudivši rješenja koje „Koalcija za Mostar“ nudi o pitanjima socijalne politike i turizma u Gradu Mostaru.

O saobraćaju i boračko-invalidsakoj zaštiti govorio je predsjednik mostarskog ogranka Bosanskohercegovačke patriotske stranke, Omer Mićijević, dok je o oblasti obrazovanja, kulture i sporta govorila Dragica Suša iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

(StarMo)