Naslovnica Mostar Koalicija za Mostar OHR-u: Šutili ste osam godina, a sada…

Koalicija za Mostar OHR-u: Šutili ste osam godina, a sada…

407

Mostar — Koalicija za Mostar 2020 izrazila je danas u saopštenju za javnost duboko žaljenje što su se, kako navode, OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovo stavili na stranu HDZ-a i čine sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a.

“Poznato nam je da vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasanju uputio Bh. blok koji je također glasao za taj zaključak, a sada žele tajno glasanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im vi nažalost pomažete. Više od dvije trećine vijećnika, tačnije 31 vijećnik je glasao za zaključak o javnom glasanju”, navode iz Koalicije za Mostar.

Ističu da se OHR ponovo poziva na Statut Mostara kada je riječ o izboru gradonačelnika, u čemu je statut koji je kreirao OHR potpuno nedefinisan.

“Naime, vi se pozivate na Član 36. Stav 1. koji kaže da se izbori u Gradskom vijeću provode tajno ukoliko ovim statutom nije drugačije određeno. Znači, ovo se odnosi na izbore u Gradskom vijeću Mostara, jer se to u statutu i nalazi u poglavlju 2 koji se odnosi na Gradsko vijeće. Da je ovo tačno vidi se iz poslovnika Gradskog vijeća gdje se za izbore u Gradskom vijeću nigdje ne spominje treći krug glasanja”, navodi se u saopštenju.

Član 174. poslovnika jasno govori o samo dva kruga glasanja, dodaju.

“Zašto ne spominje treći krug ako se gradonačelnik bira, kako vi kažete, po članu 36. Stav 1? Izbor gradonačelnika je obrađen u poglavlju 2 statuta, ali razdvojen u drugom dijelu i ne govori uopšte Stav 2 kako se glasa jer se sigurno mislilo javno. Pošto je ovo vaš nametnuti Statut, pitamo Vas ako mislite da je tajno, zašto onda treba treći krug glasanja, zašto odmah niste primijenili član 174. poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da ako kandidati u drugom krugu glasanja imaju isti broj glasova, bit će izabran mlađi kandidat, a za gradonačelnika to kaže Statut tek u trećem krugu glasanja”, pitaju iz Koalicije za Mostar.

Od visokog predstavnika i međunarodne zajednice traže da se odgovori građanima Mostara zašto osam godina nisu reagovali i štitili nametnuti Statut, a sada reaguju na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno.

“Mi smo spremni završiti izbor gradonačelnika na nastavku sjednice u srijedu, a ako poništite zaključak Gradskog vijeća o izboru gradonačelnika, vi snosite dalje odgovornosti za Mostar, a nemojte ih prebacivati na Koaliciju za Mostar”, stoji u saopštenju.

(StarMo)