Naslovnica Mostarski izbori 2020 Koalicija “Mostar – moj dom”: Prenamijeniti Partizansko groblje

Koalicija “Mostar – moj dom”: Prenamijeniti Partizansko groblje

641

Mostar — „Partizansko groblje“ u Mostaru treba prenamijeniti, a otetu zemlju vratiti Katoličkoj crkvi – tako misle u Koaliciji „Mostar moj dom“ koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast.

Koalicija u svom programu, navode, “ima vraćanje Katoličkoj crkvi ukradenog, od strane komunista, zemljišta na Biskupovoj glavici”.

“Tamo gdje je tkz. „Partizansko groblje“ tu su ubijeni Hrvati katolici, nešto sjevernije, od tog spomenika prema bolnici na Bijelom Brijegu. Međutim, kako bi komunisti i režim zabranili istraživanja i otkopavanjima, smislili su da taj cijeli prostor od oko 8 hektara, nekadašnje „Biskupove glavice“, ograde i proglase „partizanskim grobljem“. Pa tu nije ubijen nijedan partizan, niti je sahranjen, nego su kasnije pod pokroviteljstvom Beograda, i istaknutog njihovog kadra, arhitekte Bogdana Bogdanovića, napravili mauzolej u koji su donijeli neke zemne ostatke i kosti, od nekih poginulih i proglasili cijeli kompleks Partizansko spomen groblje. To su nepobitne činjenice, tamo partizana nema, posebice nema heroja, ali ima zločinaca” – tvrde iz Koalicije „Mostar moj dom“.

Dodaju i kako je tadašnji biskup msgr. Petar Čule je “odležao osam i pol godina zatvora u Zenici, između ostalog kako bi se provela i ova ideja otimanja zemlje i prikrivanje partizanskih zločina. Pa i sam Đžemal Bijedić je kasnije rekao da je biskup Čule morao na robiju iz političkih razloga i da mu je sve to montirano”.

(StarMo)